Хірургія — багатогранна сфера медицини, яка настільки ж складна, наскільки й цікава. Новини у цій сфері хірургії можуть бути мало зрозумілі стороннім, однак для фахівців, які люблять свою професію, нова інформація викликає живий та щирий інтерес. Їхніми джерелами можуть бути надійні та якісно зроблені сайт для лікарів. Однак які новини у цій галузі медицини наразі є найбільш актуальними та цікавими?

У Києві вперше за півтора десятиліття провели трансплантацію чотирьох органів одного донора

У лікарню поступив чоловік із серйозною черепно-мозковою травмою. Лікарі не змогли йому допомогти і констатували смерть мозку, однак органи пацієнта були життєздатні та здорові, тож з дозволу сім’ї чоловік став донором. В результаті одна людина врятувала життя відразу кільком іншим — вперше за 15 років в Україні провели настільки масштабну операцію. 

В результаті серце дісталося 62-річному чоловіку, який чекав на донорський орган біля року. Нирки пересадили двом різним людям з недостатністю. Також вдалося пересадити печінку рецепієнтці 60 років. В результаті швидких дій хірургів один донор врятував чотири життя.

Вперше в історії провели трансплантацію обох рук

Місцем проведення екстраординарної процедури став Ліон – місто на південному сході Франції. Чоловік на ім’я Фелікс Гретарссон став жертвою нещасного випадку під час роботи на високовольтній лінії електропередачі, отримав сильний удар струмом і впав з висоти. Після коми, яка тривала три місяці, він отямився, однак лікарям довелося ампутувати обидві верхні кінцівки. Це було 23 роки тому. 

За цей час не тільки істотно розвинулася трансплантологія, а й зуміли знайти донора, який би підходив для цього ісландця. В результаті складної операції чоловіку зуміли пришити обидві руки, однак досі невідомо, наскільки добре він зуміє ними користуватися. Попри те, що трансплантація пройшла успішно, реальна ефективність передачі нервових сигналів поки що під сумнівом. Втім, навіть якщо пацієнт зможе хоча б частково користуватися новими руками, це істотно покращить його якість життя. 

Перше успішне торакоскопічне видалення легені у Львові

У Миколаївському районі Львівської області народився хлопчик із вродженою вадою — одна з його легенів виявилась недорозвиненою. Стан пацієнта дав зрозуміти лікарям, що кращий вихід — видалення. У Львівській лікарні операцію на 8-місячній дитині провели торакоскопічно. Це означає, що замість безпосереднього доступу через розтин грудної клітини орган видаляли через відносно невеликі отвори. Переваги методу:

  • Менше часу потрібно для відновлення пацієнта.
  • Менший ризик пошкоджень сусідніх органів.

Операція пройшла цілком успішно. Прогноз лікарів досить позитивний: цілком імовірно, що дитина повністю відновиться, і її стан здоров’я у майбутньому мало відрізнятиметься від такого у однолітків.


Вам будет интересно почитать на Ivona: