У п'ятницю, 9 листопада, відзначається День української писемності та мовиЗа православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Традиційно в цей день відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою. Також 9 листопада стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

 

9 листопада: яке сьогодні свято
9 листопада: яке сьогодні свято
depositphotos.com

 

Крім цього, 9 листопада - переддень християнської великомучениці святої Параскеви. Згідно з легендою, красуня Параскева дала обітницю безшлюбності та вирішила присвятити своє життя Господу Богу. У знак вшанування святої сьогодні прийнято давати обітниці. Згідно з народним віруванням, за виконання обітниці свята Параскева здійснювала бажання. 

Читай также: Ivona протягом дня випускатиме статті виключно українською мовою

З 1938 року цей день також є Міжнародним днем проти фашизму та антисемітизму. Саме 9 листопада 80 років тому нацисти почали погром проти євреїв - Кришталеву ніч. Ця подія поклала початок Голокосту. У цей день вшановують пам'ять знищених євреїв та піднімають сучасні проблеми расизму та неофашизму.

 

9 листопада: яке сьогодні свято
9 листопада: яке сьогодні свято
varjag2007su - LiveJournal

 

Згідно з прикметами, якщо гусак 9 листопада заходить на лід, значить, зима ще не скоро прийде. А якщо вранці на гілках дерев лежить іній - чекай морозу, а туман обіцяє швидку відлигу.


9 листопада в історії:

  • У 1961 році українське місто Сталіне перейменували в Донецьк. До речі, ти знала, що у 1970 році ЮНЕСКО визнала Донецьк найбільш озелененим високо індустріальним містом світу? Тоді його називали “містом мільйона троянд“. Цей статус місто повернуло у 2009-2010 роках.

    9 листопада: яке сьогодні свято
    9 листопада: яке сьогодні свято
    depositphotos.com

  • Через рік ще одне українське місто змінило назву: Станіслав став Івано-Франківськом (на честь Івана Франка). Більшість мовознавців і жителів міста говорять, що ця назва була дана радянською окупаційною владою з порушенням правил української мови та за політичними мотивами. Мовляв, тодішня партійна номенклатура не хотіла, аби назва міста асоціювалася з іспанським диктатором Франсіско Франко, який був ворогом СРСР. Сьогодні ж місто часто називають просто Франківськом або Фраником.

    9 листопада: яке сьогодні свято
    9 листопада: яке сьогодні свято
    depositphotos.com


9 листопада народилися:

  • український письменник і громадсько-культурний діяч Богдан Лепкий (1872).

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, які церковні свята відзначаються у листопаді 2018 року.