Конфликты из-за денег могут разрушить даже самые крепкие отношения. Любовь между людьми не отменяет необходимость оплаты ЖКХ, покупок продуктов или вещей. Большинство разводов случается из-за проблем с финансами. Как планировать семейный бюджет и распоряжаться деньгами в паре, рассказала Ирина Арефьева, финансовый консультант веб-портала Financer.com.

Для планирования совместных расходов можно использовать 4 варианта:

  • Общий бюджет. Все деньги общие, расходы на личные нужды согласовываются.
  • Равноправный. Все счета за аренду, коммунальные платежи, продукты делятся поровну, оставшимися деньгами каждый распоряжается сам.
  • Солидарность. Каждый вносит в общий счет, например, 50% зарплаты. Следовательно, кто больше зарабатывает – тот вносит больше.
  • Независимый. Каждый распоряжается своими деньгами, как хочет. Финансы объединяются только на общие цели – например, на покупку общей квартиры или оплату аренды.

Чтобы избежать споров о деньгах, нужно ответить на такие вопросы:

  1. Какие общие цели вы ставите перед собой и на сколько они далеко заходят;
  2. Сколько необходимо денег на ежемесячные расходы;
  3. Как распределить бытовые обязанности.

Для семейных пар с детьми лучше подходит семейный бюджет №3 – солидарность. Допустим, муж зарабатывает 20 000 грн, а жена – 10 000 грн. Получается, что мужчина вносит 10 000 грн, женщина – 5 000. Совместный счет составляет 15 000 грн.

Распределить семейный бюджет можно в «три конверта»

  • На обязательные расходы в течение месяца
  • Счет на удаленные финансовые цели (квартира, авто, образование)
  • На желания (общий отдых, развлечения, бытовую технику)

Оставшиеся в личном распоряжении деньги каждый тратит, куда считает нужным, и не стоит контролировать друг друга.

Как избежать конфликтов?

Конфликты часто происходят из-за того, что люди не знают потребностей и привычек друг друга, или у них изначально были разные представления о семейных отношениях. Не бойтесь обсуждать финансовые вопросы. Подсчитываете расходы и доходы вместе. Это поможет понять, сколько финансов необходимо оставить на личные и общие нужды.

Установите общую финансовую цель и определите ее стоимость, общие цели прекрасно влияют на отношения. Контролируйте накопление финансов для достижения цели вместе. Так вы сможете видеть результат и делать выводы.

Вместе обсуждайте, сколько сможете потратить, например, на отдыхе. Такой подход поможет избежать конфликтов, установив лимиты заранее, и не выкидывать деньги на ветер.

Не контролируйте расходы своего партнера или партнерши. Если пытаться контролировать все, до мелочей, можно быстро испортить отношения. У каждого есть право на собственные желания и потребности.

Не забывайте, что работа по дому может отнимать не меньше времени и сил, чем обычный рабочий день, а когда есть маленькие дети – намного больше. Тем более, не правильно сваливать все домашние дела на женщину, которая работает и зарабатывает наравне с мужчиной.

Но самые большие конфликты случаются из-за того, что один из партнеров тратит больше, чем может заработать, и постоянно залезает в долги, и подталкивает другого брать кредиты.

Счастлив не тот, у кого много денег, а тот, кому их хватает. И если ваш партнер до начала совместной жизни не обещал взять на себя все ваши расходы или выполнять всю работу по дому – не стоит от него этого ждать.

Источник: Семейный бюджет


 

Як розпоряджатися грошима в парі і не зруйнувати відносини?

Конфлікти через гроші можуть зруйнувати навіть найміцніші стосунки. Любов між людьми не скасовує необхідність оплати ЖКГ, покупок продуктів або речей. Більшість розлучень трапляється через проблеми з фінансами. Як планувати сімейний бюджет і розпоряджатися грошима в парі, розповіла Ірина Ареф'єва, фінансовий консультант веб-порталу Financer.com.

Для планування спільних витрат можна використовувати 4 варіанти:

  • Загальний бюджет. Всі гроші загальні, витрати на особисті потреби узгоджуються.
  • Рівноправний. Всі рахунки за оренду, комунальні платежі, продукти діляться порівну, грошима, що залишилися кожен розпоряджається сам.
  • Солідарність. Кожен вносить в загальний рахунок, наприклад, 50% зарплати. Отже, хто більше заробляє - той вносить більше.
  • Незалежний. Кожен розпоряджається своїми грошима, як хоче. Фінанси об'єднуються тільки на загальні цілі - наприклад, на покупку загальної квартири або оплату оренди.

Щоб уникнути суперечок про гроші, потрібно відповісти на такі питання:

  1. Які спільні цілі ви ставите перед собою і на скільки вони далеко заходять;
  2. Скільки необхідно грошей на щомісячні витрати;
  3. Як розподілити побутові обов'язки.

Для сімейних пар з дітьми краще підходить сімейний бюджет №3 - солідарність. Припустимо, чоловік заробляє 20 000 грн, а дружина - 10 000 грн. Виходить, що чоловік вносить 10 000 грн, жінка - 5 000. Спільний рахунок складає 15 000 грн.

Розподілити сімейний бюджет можна в «три конверти»

  • На обов'язкові витрати протягом місяця
  • Рахунок на віддалені фінансові цілі (квартира, авто, освіту)
  • На бажання (спільний відпочинок, розваги, побутову техніку)

Що залишилися в особистому розпорядженні гроші кожен витрачає, куди вважає за потрібне, і не варто контролювати один одного.

Як уникнути конфліктів?

Конфлікти часто відбуваються через те, що люди не знають потреб і звичок один одного, або у них спочатку були різні уявлення про сімейні стосунки. Не бійтеся обговорювати фінансові питання. Підраховуйте витрати і доходи разом. Це допоможе зрозуміти, скільки фінансів необхідно залишити на особисті і загальні потреби.

Встановіть загальну фінансову мету і визначте її вартість, спільні цілі прекрасно впливають на відносини. Контролюйте накопичення фінансів для досягнення мети разом. Так ви зможете бачити результат і робити висновки.

Разом обговорюйте, скільки зможете витратити, наприклад, на відпочинку. Такий підхід допоможе уникнути конфліктів, встановивши ліміти заздалегідь, і не викидати гроші на вітер.

Не контролюйте витрати свого партнера або партнерки. Якщо намагатися контролювати все, до дрібниць, можна швидко зіпсувати відносини. У кожного є право на власні бажання і потреби.

Не забувайте, що робота по дому може віднімати не менше часу і сил, ніж звичайний робочий день, а коли є маленькі діти - набагато більше. Тому, не правильно звалювати всі домашні справи на жінку, яка працює і заробляє нарівні з чоловіком.

Але найбільші конфлікти трапляються через те, що один з партнерів витрачає більше, ніж може заробити, і постійно залазить в борги, і підштовхує іншого брати кредити.

Щасливий не той, у кого багато грошей, а той, кому їх вистачає. І якщо ваш партнер до початку спільного життя не обіцяв взяти на себе всі ваші витрати або виконувати всю роботу по дому - не варто від нього цього чекати.

Джерело: Сімейний бюджет


Вам будет интересно почитать на Ivona:

Хотите знать важные и актуальные новости раньше всех? Подписывайтесь на Ivona.bigmir.net:) в  Facebook и Instagram.