За часів незалежності він отримав друге дихання, особливо, після 2014 року, коли російський вплив на індустрію зменшився, і попит на українські фільми зріс. Зараз ми можемо бачити різноманіття картин — від популярних комедій до нішового артхаусу. У стрічках розкриваються різноманітні теми. Дебютний повнометражний фільм Крістіни Тинькевич «Як там Катя?» торкнеться таких моментів як корупція та материнство. Критики 30 кінофестивалів вже оцінили картину, а в Україні її назвали однією з найважливіших у 2024 році. Вона стане одним з відкриттів кінотеатрального сезону року, адже з’явиться на великих екранах вже 25 січня.

Мама, Mother, Madre, Ibu, Anne, Makuahine, Moeder…

Історії матерів зрозуміють будь-де, це тема, яка об’єднує весь світ. За час існування кінематографа вже встигли зняти безліч фільмів про материнство — комедії, драми, бойовики, трилери, байопіки тощо. В українському кінематографі теж знайшлося місце для таких картин. 

Трагікомедія «Мої думки тихі», 2019

Повнометражний дебют режисера та сценариста Антоніо Лукіча став справжнім хітом. Його прем’єра відбулася на Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, де фільм отримав спеціальну премію журі секції «На Схід від Заходу». Пізніше його відзначили нагородами на інших фестивалях, а в Україні він отримав «Золоту дзиґу» у чотирьох номінаціях, серед яких — за найкращий сценарій і фільм.

У центрі історії — звукорежисер Вадим на фрилансі, його мама Галина та їхні стосунки. Хлопець бере замовлення, задля якого йому потрібно записати звуки українських тварин, але у мами теж є плани на сина, тож їм доводиться подорожувати разом. Режисер так висловився про назву фільму: «”Мої думки тихі” — це про оці невимовлені слова. Ми не завжди можемо підібрати слова до людей, яких ми любимо, й говоримо про всякі нісенітниці. А про головне ми мовчимо». Промо стрічки звучить як «Зводи маму в кіно», закликаючи глядача згадати про дитячі роки, провести час з мамою не тільки за обіднім столом на свята. 

Трагікомедія «Припутні», 2017

Режисером стрічки став Аркадій Непиталюк. За основу взяли п’єсу Романа Горбика «Центр». Сюжет розповідає про трьох жінок — бабусю, доньку, онуку — та одну добу разом, яка кардинально змінює їхні життя. Фільм був представлений на кіноринках Одеського та Каннського кінофестивалів.

Як і в «Думках», так і в цій стрічці розкривається тема материнської самотності — діти виросли та живуть своє життя, а відвідування мами — це скоріше неприємний обов’язок, а не радісна подія. В цьому можна проглянути залишки старої системи, де діти були центром всесвіту матері, а її життя було присвячене тільки їм. І коли вони покидають рідний дім, їй залишається тільки доживати віку, адже вона не знає, як робити щось для себе. 

Кримінальна драма з елементами комедії «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі», 2017

Режисером і сценаристом стрічки виступив ірландець Мартін Макдона. Він відомий картинами «Залягти на дно в Брюґґе», «Сім психопатів», «Банші Інішерина». Фільм зібрав доволі зірковий склад — Пітера Дінклейджа, Вуді Гаррельсона, Сема Роквелла. Головну роль зіграла Френсіс Макдорманд. Вона втілила роль Мілдред Гейз, матері доньки, яку зґвалтували та вбили. Оскільки поліція, на думку героїні, не робить достатньо, жінка знаходить важелі впливу на владу і намагається самостійно знайти винного.

Фільм отримав номінації та нагороди престижних світових кінопремій, серед яких два «Оскари» за найкращу жіночу роль та найкращу чоловічу роль другого плану. Критики високо оцінили картину, як і глядачі — бокс-офіс «Білбордів» складає 162.9 млн доларів при бюджеті у 12-15 млн.

Трагікомедія «Серпень: Графство Осейдж», 2013

Режисер Джон Уеллс екранізував однойменну п’єсу Трейсі Леттса, який і написав сценарій для фільму. У стрічці знялися відомі актори — Меріл Стріп, Джулія Робертс, Юен Макгрегор, Бенедикт Камбербетч й інші. Картина розповідає про велику сім’ю, яка вимушена зібратися разом через раптову смерть батька. Три доньки намагаються втішити матір, яка відома важким характером. І на все це накладаються ностальгія, сум втрати та стосунки самих дівчат. 

Фільм приніс номінації на «Оскар» і «Золотий глобус» для Меріл Стріп і Джулії Робертс. Критики тепло прийняли картину, бокс-офіс майже вдвічі перевищив бюджет.

Драма «Як там Катя?»

Дебютна стрічка режисерки Крістіни Тинькевич вперше була представлена 2016 року на Одеському кінофестивалі. У 2022 її побачили глядачі за кордоном на фестивалі у Локарно, Швейцарія. У центрі оповіді — Анна, мати, що самостійно виховує доньку. Вона з усіх сил намагається дати дівчинці краще життя, ніж у неї. Проте дитина потрапляє у ДТП. Винуватицею є людина зі зв’язками, тож Анні доводиться боротися за справедливість з корумпованою і байдужою системою. На це накладаються стосунки з її матір’ю, яка не проти отримати відкуп, адже не вірить у перемогу.

«Головна героїня стикається з травмою. Вона проходить прийняття, переживання, переосмислення. І, на жаль, за останні півтора року цей досвід став знайомим мільйонам людей. Можливо, для когось цей фільм стане терапевтичним», — поділилася режисерка.

Картина вже встигла побувати на 30 кінофестивалях і планує далі підкорювати міжнародні та вітчизняні кіноогляди. У широкий український прокат фільм вийде 25 січня, тож всі охочі зможуть разом із героїнею пройти її шлях.